Tasapuolisen kohtelun velvoitetta on arvioitava työnantajakohtaisesti (KKO 2024:80)

Kor­kein oi­keus kat­soi en­nak­ko­pää­tök­ses­sään, että yh­tiö oli rik­ko­nut tas­a­puo­li­sen koh­te­lun vaa­ti­mus­ta työn­te­ki­jöi­den palk­kauk­ses­sa ja oli vel­vol­li­nen suo­rit­ta­maan kah­del­le työn­te­ki­jäl­leen mak­sa­mat­ta jä­tet­tyä palk­kaa.

Mistä tapauksessa oli kyse?

Yhtiö oli tullut osakekaupan seurauksena osaksi konsernia. Yhtiö oli sittemmin palkannut lähihoitajan tehtäviin kaksi uutta työntekijää, joille yhtiö oli maksanut pienempää palkkaa kuin samaa tai samanarvoista työtä tehneelle kahdelle muulle työntekijälleen, jotka olivat olleet yhtiön palveluksessa jo ennen osakekauppaa. Uusien työntekijöiden palkat vastasivat puolestaan samasta tai samanarvoisesta työstä konsernissa yleisesti maksettuja palkkoja.

Korkeimman oikeuden johtopäätökset

Korkein oikeus katsoi, että yhtiöllä ei ollut hyväksyttävää syytä lähihoitajien palkkaeroille. Korkein oikeus ei pitänyt hyväksyttävänä syynä lähihoitajien palkaneroille sitä, että palkkaerojen  taustalla oli pyrkimys yhdenmukaistaa yhtiön palkkauskäytäntö konsernissa yleisesti noudatetun palkkauskäytännön kanssa. Korkein oikeus katsoi, että työntekijöiden palkkauksen tasapuolisuutta oli tarkasteltava työnantajakohtaisesti eikä konsernin tasolla.

Lue lisää: 

 

Tags: , , , , , , ,