Mikä KKO ja TT?  – oikeuskäytännöllä on merkitystä työpaikan arjessa

Oikeuslähteet auttavat tulkinnallisissa tilanteissa

Lainsäädännöstä ei löydy aina selvää vastausta työoikeudelliseen ongelmaan tai oikeudellisen riidan kohteena olevaan kysymykseen. Päinvastoin lainsäädäntö jättää monin paikoin paljon tilaa erilaisille tulkinnoille ja tapauskohtaiselle harkinnalle. Tämän vuoksi tapauskohtaiseen arviointiin haetaan apuja muista oikeuslähteistä. Tällaisia oikeuslähteitä ovat esimerkiksi lakien esityöt, oikeuskäytäntö ja oikeuskirjallisuus.

Korkein oikeus ja työtuomioistuin antavat työoikeutta koskevia ratkaisuja

Kun puhutaan kotimaisesta työoikeutta koskevasta oikeuskäytännöstä, tarkoitetaan sillä käytännössä korkeimman oikeuden (KKO) ja työtuomioistuimen (TT) antamia ratkaisuja. Myös hovioikeuksien ratkaisuihin vedotaan toisinaan, mutta niillä ei ole yhtä vahvaa tulkintaa ohjaavaa vaikutusta kuin korkeimman oikeuden ratkaisuilla. Kotimaisen oikeuskäytännön lisäksi tulkinnassa on otettava huomioon myös EU-tuomioistuimen oikeuskäytäntö.

Korkein oikeus valvoo ja ohjaa

Korkein oikeus käyttää ylintä tuomiovaltaa riita- ja rikosasioissa. Korkeimman oikeuden keskeisimpänä tehtävänä on antaa ennakkopäätöksiä sellaisista kysymyksistä, joihin laki ei anna selvää vastausta. Ennakkopäätösten avulla Korkein oikeus antaa oikeusohjeita tulevien vastaavanlaisten oikeusriitojen varalle. Näin pyritään varmistamaan, että tuomioistuimet eri puolilla maata tulkitsevat lakia samalla tavalla.

Työtuomioistuin ratkaisee työehto- ja virkaehtosopimuksia koskevat riita-asiat

Työtuomioistuin on erityistuomioistuin, jonka tehtävänä on käsitellä muun muassa työehto- ja virkaehtosopimuksia koskevat riita-asiat. Työtuomioistuimen tavanomaiseen ratkaisukokoonpanoon kuuluu puheenjohtajan ja puolueettoman asiantuntijajäsenen lisäksi sekä työnantaja- että palkansaajapuolen intressijäseniä. Vaikka työtuomioistuin käsittelee asioita työehto- ja virkaehtosopimusten kautta, työtuomioistuimen ratkaisuja käytetään oikeuslähteinä työoikeudellisissa riita-asioissa myös yleisissä tuomioistuimissa.

Oikeuskäytäntö apuna myös arkipäivän tilanteissa työpaikoilla

Työpaikoilla tulee säännöllisesti eteen kysymyksiä, joihin lainsäädäntö ei anna suoria vastauksia. Työnantaja voi joutua pohtimaan esimerkiksi sitä, mitä tarkoittaa työsuhteen irtisanomisen edellytyksenä oleva ”asiallinen ja painava syy”, purkamisen edellytyksenä oleva ”erittäin painava syy” tai irtisanomisen toimittamiseen varattu ”kohtuullinen aika”. Muun muassa näihin kysymyksiin voidaan etsiä vastauksia tai vähintäänkin tulkinta-apua oikeuskäytännöstä.

Työsuhdejuristit julkaisee tuoreimpia korkeimman oikeuden työoikeutta koskevia ennakkopäätöksiä sekä työtuomioistuimen antamia ratkaisuja uutiskirjeissä sekä nettisivuillaan.  Oikeuskäytäntö on kaikkien tutustuttavissa osoitteessa www.finlex.fi.

Tags: , , ,


Ota yhteyttä